Gerijs Polsens “ZIEMAS DEJA: Pārdrošs brauciens suņu pajūgā”

gerijs polsens ziemas deja

«G. Polsena grāmata ir kā mežonīga traukšanās pa traku ceļu, kas aiznes lasītāju sniega un sviedru, apmātības un suņu pasaulē. Stāsts jūs aizraus, izskaidrojot to, kas prātīgam cilvēkam liek piedalīties Iditarodas sacīkstēs un kādēļ viņam ar to vēl nepietiek.» Libijs Ridlzs, 1985. gada Iditarodas sacīkšu čempions

«Neprātīgi aizrāvies ar suņu pajūgu braukšanu, Gerijs Polsens nolemj piedalīties grūtajās Iditarodas sacīkstēs un nobraukt tūkstoš simts astoņdesmit jūdžu pāri Aļaskai. Zināšanu trūkuma dēļ šīs sacīkstes viņam ir sevišķi bīstamas, taču Polsens veic distanci nesalaužamā apņēmībā. Septiņpadsmit dienas viņš pajūgā, ko velk piecpadsmit suņi, brauc pa satriecoši skaisto un nodevīgi bīstamo ziemeļu zemi. «Ziemas deja» ir žilbinošs, atklājumu un pārvērtību pilns ceļojums pirmatnējā dabā, ko izdzīvo un stāsta labākais no mūsdienu autoriem, kuri raksta par cilvēka mērošanos spēkiem ar dabu.» (Publishers Weekly)

Brīnišķīgi uzrakstīts darbs, ko es izlasīju ar milzīgu prieku un aizrautību, brīžiem pat ilgi nespējot beigt smieties par sevišķi amizantām situācijām. Darbu raksturo lielisks autora humors, izdevušies vietu, situāciju un dabas apraksti, kā arī interesants, spraiguma un riskantu situāciju pilns sižets.

Polsens raksta Džeralda Darela stilā, savas nedienas ar dzīvniekiem, šajā gadījumā, suņiem, aprakstot ar izcilu humoru un vietām ar nepārspējamu ironiju. Aiz visa rakstītā var just autora lielo mīlestību pret kamanu braukšanu un traukšanos lielā ātrumā aiz skrienošu suņu mugurām, dziļo pieķeršanos dabai, viņa morāles principus un ētiskos apsvērumus, cieņu pret dzīvību un interesi par dabas norisēm.

Viena no brīnišķīgāk uzrakstītajām ceļojumu un piedzīvojumu grāmatām, kā arī labs informācijas avots par suņu sacīkšu aizkulisēm. Reti kurš būs iedomājies, cik liela izturība, garaspēks, materiālie ieguldījumi nepieciešami, lai nobrauktu visu Iditarodas sacīkšu trasi. Noteikti iesaku šo grāmatu visiem, kuri mīl piedzīvojumus, dzīvniekus un lielisku humoru.

7 Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *