FRENKS HERBERTS “KĀPA”

Ja kāds aizraujas ar fantāzijas literatūru un nav lasījis Frenka Herberta pasaulslaveno romānu “Kāpa”, tas nudien ir steidzami jālabo. Pati būdama fantāzijas žanra lasītāja, līdz šim nebiju iepazinusies ar vienu no žanra ikoniskākajiem darbiem. Frenks Herberts to uzrakstīja 60.gados, vēlāk pievienojot vēl 5 grāmatas, visas par Kāpas tēmu. Pēc Herberta nāves, viņa dēls Braiens Herberts kopā ar līdzautoru Kāpas sērijā ir sarakstījuši vēl 16 (!) romānus. Iespaidīga kolekcija, kurā iedziļināties.

“Kāpa” ir ne tikai zinātniskās fantastikas, piedzīvojumu un ekoloģisks romāns, bet galvenokārt koncentrējas uz filozofiskiem cilvēka dabas jautājumiem. Tas ir stāsts par Paulu Atreīdu un viņa varoņa ceļojumu, no zēna pārtopot par mesiju, par varoni, kura vārdā apspiestās tautas uzsāks svēto karu un mainīs Kāpas pasaules  hierarhiju. Grāmata ir vesela enciklopēdija. Pasaule ir izstrādāta ticama līdz beidzamajam sīkumam. Starp citu, iesaku to komplektā ar nesen iznākušo filmu “Dune”, kura Holivudai netipiskā veidā uzņemta nevis kā kārtējais specefektu pilnais  grāvējs, bet drīzāk galvenajā lomā izvirzot varoņa dzīves ceļa mācības un likteņa radītos pavērsienus. Grāmata tomēr daudz plašāk aptver visu Kāpas pasauli un dziļāk ieved fantāzijas pasaulē, kura kalpoja par paraugu un iedvesmas avotu daudziem tālākajās desmitgadēs rakstošajiem fantāzijas autoriem. Tikai pēc grāmatas izlasīšanas es sapratu, kādi ir fremeni un kāda ir apkārtējo tautu, Dižo namu, Visumbraucēju ģildes un impērijas statuss un  nodomi. Drīzumā sekos nākamās Frenka Herberta sarakstītās sērijas daļas, ko izdos “Prometejs”.

Pauls palūkojās pāri tuksnesīgās ainavas pelēkajai gaismai, pasaulei, kurai nebija iespējams just līdzi, smiltīm, kas bija kļuvušas pašas par savu realitāti.

Izdevniecība “Prometejs”, tulkojis Vilis Kasims.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *