IZLASĪTĀS GRĀMATAS #3- 2023.gada pirmā puse

Ceļojuma iespaidā novēlots, bet vēl arvien piefiksēts izlasīto grāmatu saraksts. 2023.gada pirmajā pusē pieveiktas 33 grāmatas. Kā allaž, TOP trijnieks, ko vēlos ieteikt citiem:

1.Gribu izcelt autoru Gati Līdumu – latviešu psihoterapeitu, kura kompaktie, pāris vakaros izlasāmie darbi ir kā svaiga gaisa pūsma dzīves padomu grāmatu lauciņā. Vērtīgi tad, kad ir vajadzība palasīt speciālista redzējumu uz it kā pašsaprotamām lietām. Attiecību veidošanu un uzturēšanu ar līdzcilvēkiem skolā nemāca. Paši kaut ko lasām žurnālos,  kaut ko internetā, bet rakstu un informācijas ir tiiik daudz, ka smadzenes iet uz īso. Un tādā gadījumā es labāk uzticos nevis žurnāliem ar ieteikumiem par “10 veidiem, kā saprasties ar citiem” vai “13 paņēmieniem, kā domāt pozitīvi”, bet gan speciālistam, kurš tomēr ir izglītojies specifiskā jomā. Nu lūk, un vēl man patīk Gata Līduma nedaudz ironiskā humora izjūta. Iesaku abas grāmatas “Pāru nebūšanas” un “Trīs vīri krogā, neskaitot kaķi” – tā ir par ciešanām, diezgan nepopulārs temats, taču aktuāls, manuprāt, jo nevienam uz šīs pasaules no ciešanām neizbēgt. Tad nu der izdomāt, kā ar tām sadzīvot, lai nepazaudētu prieka sajūtu, ko itin viegli nokaut, sākot domāt par visu, kas nav izdevies, un visām dzīves laikā uzkrātajām traumām.

2. Džo Aberkrombijs – izrāvu visu viņa “Sašķeltās jūras”  triloģiju. Viena no labākajām fantāzijas sērijām. Par varoņiem nākas padomāt arī grāmatas nelasīšanas laikā, tik dzīvīgi un kolorīti tie ir. Vide – tāda skandināvu vikingu pasaule, vietām atgādina viduslaikus, bet arī maģijai ir sava vieta. Varoņu dialogi un savstarpējā pavilkšana uz zoba ir viens no grāmatas trumpjiem. Jūtama varoņu izaugsme, cīņa ar sevi un sevis pārvarēšana grūtību priekšā. Un grūtības te patiešām ir ievērojamas. Notikumi strauji seko viens otram, pasaule ir skarba, bet ne šķebinoši vardarbīga kā Troņu spēlēs. Neapšaubāmi Džo Aberkrombijs ir kļuvis par vienu no maniem mīļākajiem autoriem.

3.Ceļojumu grāmatas vienmēr aizņem lielu daļu no izlasītā. No tām visām izcelšu Žigimanta Krēsliņa ceļojuma aprakstu “Okeānija vienā mēnesī”. Nav daudz aprakstu par Okeānijas salām no latvieša skatupunkta un Žigis ir izceļojies pa vairākām – lielāko Franču Polizēnijas salu Taiti (vai Tahiti), Fidži, Vanuatu un citām. Tā kā pagaidām neplānoju doties uz tik nošķirtām zemeslodes teritorijām, ir lieliski iepazīt Okeāniju caur Žiga acīm, jo mums, eiropiešiem un savā veidā ziemeļniekiem, Klusā Okeāna salas ir pietiekami kolorītas pašas par sevi. Žigis ceļojumos nav Žigis savos video. Ceļojumos Žigim priekšplānā ir vietas izjūta, vietējie cilvēki un viņu paražas, vēsture, dabas iepazīšana, ceļošana maksimāli izmantojot vietējo transportu, nomaļas, tūristu nesamaitātas vietas, kaulēšanās un staigāšana pa pilsētām, apskatot baznīcas, parkus, laukumus un netūristiskas ielas, par to visu rakstot.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *