Simpātisks un izklaidējošs romāns: Projekts “Rozija”

simsions projekts rozija

Jau ar šīs grāmatas pirmajām lappusēm es sapratu, ka esmu trāpījusi mērķī ar izvēli. Man jau sen bija pietrūcis grāmatas ar labu humora devu, asprātīgiem varoņiem un amizantu situāciju aprakstiem, kas liek gardi smieties un sajūsmā lasīt nodaļu pēc nodaļas.

39 gadus vecais Dons ir ģenētikas profesors. Viņš ir nolēmis apprecēties un tā kā Donam sagādā problēmas socializēšanās ar cilvēkiem, lietu atrisināt sola projekts “Sieva”. Dons izstrādā 16 lappuses garu anketu ar jautājumiem, lai laicīgi atsijātu nevēlamās kandidātes un atrastu ideālo partneri. Viņa noteikti nesmēķēs, nestrādās bārā, nekad nekavēs un nebūs veģetāriete. Rozijai piemīt visi šie netikumi, bez tam viņa ir arī drosmīga, skaista un gudra. Tā kā Dons ir ģenētikas eksperts, Rozija lūdz viņam palīdzību sameklēt savu tēvu. Sievas meklējumu laikā Dons pamazām nonāk pie sapratnes, kāpēc mīlestības jautājumos nevar balstīties uz zinātniskām metodēm.

Šī grāmata ir fantastiska. Profesors Dons ir apburošs tēls, kurš vienlīdz smīdina un izraisa lasītājā vieglu smeldzīgu sāpi par dažām mīļām un sirsnīgām niansēm savā raksturā, jo Donam ir Aspergera sindroms, par kuru viņš pats nenojauš. Dons ļoti burtiski uztver cilvēku teikto un neizprot zemtekstus, tādēļ visa grāmata ir no Dona skatupunkta un lasītājam paverās iespēja skatīt cilvēku attiecības un pasauli, kādu to redz Dons.

Lai arī romāna sižets ir izklaidējošs, ar  inteliģentu humoru un pārpilns ar smieklīgām epizodēm, nevajadzētu domāt, ka tas ir jokainu kumēdiņu vai salkanas mīlas gabals. Šeit ir mazliet citāds mīlestības stāsts, pietiekami oriģināls un pievilcīgs. Gadās arī pa momentam, kas liek apcerēt fundamentālas attiecību problēmas, kas valda mūsdienu pasaulē, piemēram, cilvēku vēlmi attiecībās mainīt otru atkarībā no saviem pieņēmumiem par veiksmīgu kopdzīvi. Īstenībā nav jau tādas parādības kā nespēja sadzīvot ar otru, jo, ja ir mīlestība, nekam citam nav nozīmes. Cita lieta, ja cilvēki nespēj noturēt mīlestību, jo vienmēr gaida kaut ko no otra cilvēka.

Sižets virzās diezgan paredzamā virzienā, taču tā nav problēma, jo galvenais stāstā nav galamērķis, bet pats ceļš. Nav iespējams palikt vienaldzīgam pret Donu ar visu viņa mīlīgo attieksmi pret cilvēkiem un bezemociju reaģēšanu trauksmainās situācijās. Es smējos pie epizodes ar dejošanu universitātes pasākumā tā, kā sen nebiju smējusies, lasot grāmatu. 🙂

Jāsaka gan, ka Rozija tuvu romāna beigām sāka mani tracināt ar savu bremzīgo domāšanu un negatīvo un pasīvo attieksmi pret Dona centieniem. Nav tas aizraujošākais tēls, taču grāmatas iespaidu tas īpaši nebojāja.

Autors ir sarakstījis arī otro daļu “Rosie effect” (Rozijas efekts), kura gan nav izdota latviski. To var dabūt internetveikalos angļu valodā un domāju, ka to arī darīšu.

Iesaku šo romānu visiem, kuri ir mazliet noguruši no smagnējas, nopietnas literatūras un vēlas iepazīt projekta “Sieva” interesanto iznākumu!

Izdevniecība: “Zvaigzne ABC”

5 Comments

  1. Šī tiešām ir forša grāmata, ko pēc izlasīšanas ieteicu un dāvināju pa labi un pa kreisi 🙂 Turpinājumu gan neizdevās nolauzt, jo mani pašu ļoti kaitina “pārpratumu komēdiju” stils. Ja tāda problēma lasītājam nav, tad droši vien ir labs turpinājums!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *