Detektīvi – iesācēji: britu seriāls “Partners in crime”

nozieguma partneri agata kristi seriāls

Esmu liela Agatas Kristi detektīvromānu cienītāja un visus Erkila Puaro un Mis Mārplas stāstus un pēc to motīviem uzņemtās filmas zinu no galvas. Ne tik populāri, bet tāpēc ne mazāk aizraujoši ir autores detektīvstāsti par Tomiju un Tapensu Beresfordiem – jaunu  angļu pāri, kuri nejaušības dēļ iesaistās valstiski svarīgu noziegumu šķetināšanā. Par viņu piedzīvojumiem Agata Kristi ir sarakstījusi četras grāmatas: “N or M?”, “Secret adversary”,  By the Pricking of My Thumbs” un “Postern of Fate“. Divi pirmie darbi ir pamatā BBC 2015.gadā tapušajam vienas sezonas seriālam “Partners in crime”.

Darbības laiks ir 50-to gadu Londona, Aukstā kara laiks. Tomijs un Tapensa vilcienā sastop jaunu sievieti Džeinu Finnu, kura mistiski pazūd. Impulsīvā Tapensa nevar rast mieru, un pierunā Tomiju uzsākt izmeklēšanu uz savu roku, abi jaunizceptie detektīvi iesaistās arvien dziļāk un neklausās brīdinājumos, līdz ir jau par vēlu un atpakaļceļa nav. Viņiem ir palīgi – pazudušās meitenes radinieks un Tomija tēvocis Kārters, kurš strādā valdības slepenajā dienestā. Visi aizdomīgie notikumi galu galā ved pie Brauna kunga – galvenā noziegumu plānotāja un ļaundara, kurš visas savas darbības veic ar mērķi destabilizēt valdības darbu un iegūt varu, turklāt daudzi viņa plāni un nodomi vēl ir noslēpumā tīti tāpat kā Brauna personība.

Britu talantu šova “Britain’s Got Talent” vērotāji Tomija Beresforda atveidotājā atpazīs žūrijas locekli Deividu Valjamsu, kurš ir pazīstams britu aktieris, komiķis un bērnu grāmatu autors. Latviski izdotas Deivida Valjamsa grāmatas bērniem “Šausmīgā tante”, “Gangsteromīte” un citas. Deivids Valjamss ir arī viens no seriāla producentiem.

Atšķirībā no grāmatas seriālā Tomijs un Tapensa jau ir precējušies vairākus gadus un viņiem ir dēls. Ģimene nav īpaši turīga un Tomijs mēģina nopelnīt ar biškopību (pilsētā!!), kaut gan šī nodarbe īpaši labi nesokas (nevar būt!!). Būdams mierīgāks un lēnīgāks nekā straujā un enerģiskā Tapensa, Tomijs īpaši nealkst iesaistīties nezināmās afērās, tomēr viņš ļaujas pierunāšanai, un izmeklēšanas gaitā abi lieliski papildina viens otru. Man gan sākotnēji bija visai jocīgi vērot Tomija tēlā Deividu Valjamsu, jo nešķita, ka Tomijam jābūt tik apaļīgam, bet ar laiku pierast var pie visa.

Lai arī seriālam kopumā ir tikai 6 sērijas, tas ir pietiekami saistošs un noteikti patiks tiem, kuriem iet pie sirds vēsturiskā Londona, Agatas Kristi darbi un visnotaļ labi, humorīgi, aizraujoši detektīpiedzīvojumi. Pozitīvi un atšķirīgi ir tas, ka šajā seriālā darbojas nevis superaugstas klases detektīvi, bet vienkārši cilvēki, kuriem tā ir pirmā pieredze ar visām no tā izrietošajām sekām.

4 Comments

    1. Valjamss ir vairāk nopietns, jo to prasa loma, bet tā kā seriālā ir arī komiskas epizodes, tad var izpausties arī komiķa talants. Bet tas nav tā ļoti uzkrītoši.

  1. Man bija pagrūti pierast pie jaunās versijas, jo prātā visu laiku bija 80ajos gados uzņemtā ekranizācija. Tur T&T duo bija nedaudz dinamiskāks un humorīgāks, bet nu es arī skatos visas Kristi darbu ekranizāzijas:) Tā jau ir kondīcija, ziniet:)

    1. es iesāku skatīties 80-to gadu versiju, bet nepavilkos uz dokumentālo stilu un tā arī neturpināju skatīties, tāpēc man šo versiju nav ar ko salīdzināt un patīk tīri labi. Tikko noskatījos pagājušajā gadā uzņemto miniseriālu “And then there where none”, patika aktieru izlase, vienīgā problēma tā, ka ja esi lasījis to darbu, jau sākumā ir skaidrs, kurš vainīgs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *