SAJUST ZIEMASSVĒTKUS

Lai arī šogad sniegs mūs īsti nelutina, skumt nav iemesla. Galvenais ir tikai vēlēties sajust Ziemassvētkus un tad jau radīsies lieliskas iespējas kā noķert to īsto un vienīgo svētku sajūtu, pēc kā sirds zemapziņā ilgojas.

Lai cik banāli tas neizklausītos, mani brīnuma sajūta skāra Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā Līvu laukumā, 25.decembra vakarā, kad vienatnē ar fotoaparātu rokā pastaigājos, ķerot fotomirkļus un prātojot, būs vai nebūs sniegs. Bija un kā vēl! Sakiet vēl, ka brīnumi nenotiek! Vien uz īsu mirkli sniegs ierāva Vecrīgu romantiskā sniegputenī. Virpuļojošas sniegpārslas, mirgojošas gaismiņas gar tirdziņa pasaku namiņu jumtiņiem, koka egle ar rūķu lukturiem, smejoši cilvēki, fonā skan Ziemassvētku dziesmas un te jau tā ir – tik grūti notveramā, bet tik gaidītā svētku sajūta!

Cik ātri sācies, sniegs pārstāj snigt, bet priekpilnais, pacilājošais noskaņojums paliek.

Doma laukumā viss kā jau ierasti Ziemassvētku tirdziņam – mūzika, karstvīns, grauzdētas mandeles, apbumbuļota Ziemassvētku egle, pārdevēji tērpušies sarkanos apmetņos un cepurēs. Pie ieejas tirdziņā stāv mazi jauki poniji, kas domāti bērnu vizināšanai. Dzīvniekiem galvā uzmauktas sarkanas rūķu cepures, kam it kā vajadzētu radīt svinīgu sajūtu, tomēr poniju  skumīgais skatiens drīzāk izraisa žēlumu. Doma laukumā sniegs diemžēl nesnieg, bet tas nemazina svētku prieku.

Cilvēki pikojas, pastaigājas, bauda karstvīnu, izvēlas apsveikuma kartiņas pasta namiņā, vizina bērnus ar ponijiem un vispārējā sajūta ir īpaši pacilājoša. Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņus noteikti ir vērts apmeklēt, it sevišķi tāpēc, ka Vecrīgas šarmantā vide ar šaurajām labirintu ieliņām, mājīgajiem veikaliņiem un kafejnīcām ir kā īpaši radīta, lai uzņemtu un izstarotu Ziemassvētku brīnuma sajūtu. Lai arī Rīgas tirdziņi ir nelieli salīdzinājumā ir lielāko Eiropas galvaspilsētu tirdziņiem, tomēr tie spēj radīt īpašu mājīgumu un siltu omulību.

Foto: Māra Bitāne, 25.12.2014.

3 Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *