KO LIKŠU ZEM EGLĪTES

Protams, protams – dāvanas Ziemassvētkos nav galvenais! Bet bez tām īsti iztikt nesanāk. Ir cilvēki, kuri šausminās par dāvanu meklēšanu, pirkšanu, saiņošanu un visu to jezgu, ko sev nes līdzi jebkuri svētki, arīdzan Ziemassvētki. Tomēr, manuprāt, rūpes par dāvanu vajadzētu uztvert kā patīkamu iespēju no sirds iepriecināt sev tuvu cilvēku, nevis kā kārtējo slogu, ko uzliek svētki.

Esmu pret Ziemassvētku dāvanām kā obligātu pasākumu un man žēl cilvēku, kuriem svētku laiks ir sabojāts, jo viņi nevar atļauties dārgas dāvanas un tāpēc jūtas neērti, kad viņiem uzdāvina kaut ko, jo uzskata, ka obligāti vajag kaut ko pretī vismaz tikpat labu. Un noteikti nevajadzētu mērīties ar dāvanu lielumu, vai vēl trakāk – uzskatīt, ka dāvanas ir must have un jau gandrīz vai pieprasīt, lai dāvanā būt tā vai cita manta.

Pēdējos gados esam iepraktizējušies apdāvināšanu uztvert vienkārši, nepirkt neko dārgu un  ģimenē un draugu pulkā dāvināt simboliskas, mīļas, praktiskas, nelielas, pašdarinātas vai saldas dāvaniņas. Piedāvāju savu sarakstu ar dāvanām, ko pati gatavojos kādam dāvināt un kas var kalpot kā forša, tiešām praktiska un, galvenais, no sirds un ar domu dāvāta lieta.

Ziemassvētku mūzikas albums

Nezinu, cik ilgi vēl pastāvēs CD sfēra, bet kamēr vēl mājās ir datori ar CD lasītāju un mūzikas atskaņotāji, kā Ziemassvētku iepriecinājums noderēs Ziemassvētku noskaņu mūzikas albums. Mana izvēle dāvināšanai šogad ir Linda Leen „Ziemasskaņas” – Lindas balss te ieskanas tik dzīvīga, trausla, dzirkstoša un virpuļojoša – kā no  dzestrām nakts debesīm krītoša sniegpārsla. Šo albumu es noteikti likšu dāvanu maisā (cena 7 eiro, www.lindaleenshop.com). Citi ieteikumi par Ziemassvētku mūziku  – atsevišķā rakstā par septiņiem svētku mūzikas albumiem.

linda leen ziemas skaņas ziemassvētku dāvanas

Riekstu maiss ar koka sēni riekstu lobīšanai

Šī ir dāvana, kura man pašai personīgi šķiet viena no foršākajām idejām, ko dāvināt, it īpaši tad, kad citu idejas nenāk prātā. Ja vien, protams, cilvēkam nav alerģija pret riekstiem. Koka sēnes riekstu lobīšanai jeb riekstkodi parasti pārdod gadatirgos, bet gan jau veikalos arī var atrast.

Piparkūku veidojumi

Lielas variācijas iespējas paver darbošanās ar piparkūku mīklu, vajag tikai laiku, cepeškrāsni un radošas idejas. Ja pašam ar idejām nesanāk, Google palīdzēs vienmēr.

 ziemassvētku dāvanas piparkūku mājiņa
ziemassvētku dāvanas piparkūku mājiņa

Īstuma mīļotājiem – koka svečturi

Gaisma, sveces, uguns stihija – lai savās mājās iedzīvinātu senseno uguns spēku, var izvēlēties kādu no interesantajiem svečturiem, ko piedāvā IR WOOD, “Sveču darbnīca”,  “Krakta kokdarbi” u.c.

Kaislīgiem šokolādes mīļiem

„ChocoSpoon” ir superlielisks veids kā mājas kārtībā pagatavot un baudīt karsto šokolādi – ar klāt pievienoto koka karoti izkausējot to krūzītē ar karstu pienu. „ChocoSpoon” darina SIA „Gardmutis” Jūrmalā – to ražošana ir roku darbs, izmantojot augstākās kvalitātes tumšo beļģu šokolādi, kā arī dažādas garšvielas – čili, ingveru, kardamamonu, rozā piparus un citas. Šokokarote ar čili ir varen laba! Pārējos veidus vēl testēšu.

ChocoSpoon šokolādes karote  ziemassvētku dāvanas
ChocoSpoon šokolādes karote  ziemassvētku dāvanas
ChocoSpoon šokolādes karote

Vēl saldāka dzīve!

Man patīk Ricberry uzņēmums un viņu filozofija – burvīga šokolādes un ogu saskaņa rodama jauno produktu klāstā. https://www.facebook.com/Ricberry.lv/

Medus prieks

Ieejot omulīgajā Medus veikaliņā Alfrēda Kalniņa ielā (paralēli Merķeļa ielai Rīgas centrā) skatam paveras īsta medus pasaule. Regulāri pērku bišu vaska ziedes mazajos trauciņos – tās izmantoju kā lūpu balzāmu un sīku savainojumu ārstēšanai, arī savulaik apdāvinātie atzinīgi izteikušies par tām. Bez tam veikalā  var iegādāties reibinoši smaržīgas vaska sveces, bišu maizi, medus ziepes, tumšo šokolādi ar ziedputekšņiem, pirts medu, medu ar selerijām, mūmiju, smiltsērkšķu eļļu u.c. Viss piedāvājums apskatāms arī internetveikalā. https://medusveikals.lv/lv/

Izceļot latviskumu

Amatu centrs “Dunense” no skaistās Kokneses savu darba mīlestību un radīšanas prieku iedarina skaistās dabīgās ādas aprocēs, somās, jostās un blociņos ar latvju rakstu zīmēm. Derēs gan puišiem, gan meitenēm. Ir arī komplekti kā radīti apdāvināšanai. Mājaslapa: https://www.facebook.com/DUNENSE/

8 Comments

    1. Jā, jā, tā ir tāda viela – mūmijs. Diezgan nesimpātiska – melna, staipīga, tā kā piķis. Nevaru saprast, kā tā veidojas, bet tā ir dabas izcelsmes un ar vērtīgu iedarbību esot. Kaut gan ziedes ar mūmiju nepērku, jo tās ir melnas!

  1. “ChokoSpoon” tagad ļoti gribu pamēģināt.
    Kādreiz, braucot uz lauku mājām, būs jāiegriežas arī “Mazajā Kāpā” – “Rozes Bodē” ir nācies pirkt tur darinātās aproces, lai apdāvinātu ārzemēs dzīvojošos draugus, bet pieļauju, ka uz vietas ir krietni lētāk.

    1. Chocospoon ir tiešām forša lietiņa, ar ko paspēlēties, un kā pielikums pie dāvanas vispār super. Un Mazajā Kāpā noteikti var iegriezties, tur ir tāda mājīga, omulīga atmosfēra un aproces saliktas lielās kastēs, pa kurām var rakāties un izvēlēties vēlamo. Platākās aproces cena pēdējoreiz, kad pirku, bija 7 eiro.

    1. To var iegādāties Vecrīgā studijā Pienene (adrese Kungu iela 7/9), kā arī dizaina veikalos Riija, Abra. Pati gan neesmu redzējusi, bet esot arī Rimi Klēts nodaļās. Pavisam nesen ievēroju šokokarotes arī Galerijā Rīga, kur vienā no stāviem ir atvērts latvisko izstrādājumu, rokdarbu, gardumu veikaliņš (tur cena vienai šādai karotei ir 2 eiro).

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *