Mīlestība par spīti visam: Dž. Ostina “Prāta apsvērumi”

džeina ostina prāta apsvērumi romāns filma

Tā kā Džeina Ostina pamatoti tiek uzskatīta par dižāko angļu prozas autori, tad neapšaubāmi arī viņas pēdējais romāns „Prāta apsvērumi”  (“Persuasion”) iekļaujas rakstnieces labāko darbu sarakstā. Pie šīs grāmatas Ostina strādājusi cītīgi, vairākkārt izmainot dažādas detaļas pēdējās nodaļās, līdz pati bijusi apmierināta ar paveikto. Pirmoreiz romāns izdots 1817. gadā, tieši Ostinas pēdējā dzīves gadā.

19.gadsimta Anglija, Somerseta. Iesākumam tiek sniegts ieskats sera Voltera Eliota ģimenes vēsturē un viņa trīs meitu dzīves periodā līdz romāna īstās darbības sākumam, kad vecākā meita Elizabete sasniegusi 30 gadu vecumu, jaunākā meita Mērija jau izgājusi pie vīra, bet maigā un labsirdīgā Enna savā 28 gadu vecumā vēl joprojām lolo jūtas pret savu senu pielūdzēju Frederiku Ventvortu, kuru 19 gadu vecumā atraidīja prāta apsvērumu rezultātā, jo jaunais cilvēks diemžēl nebija pa prātam tēvam un Ennas uzticības personai lēdijai Raselai savas necilās izcelsmes un nepietiekamo iztikas līdzekļu dēļ. Tomēr Ennas jūtas nav zudušas un negaidīta likteņa pavērsiena dēļ, ciemojoties pie savas māsas Mērijas ģimenes Aperkrosā, viņa atkal sastop Ventvortu, taču nu jau pietiekami nodrošinātu un kļuvušu par kapteini. Nebūt nav viegli diviem cilvēkiem, kas pagātnē mīlējuši viens otru, atkal satikties, bet Enna to pārdzīvo daudz sāpīgāk, uzskatīdama, ka kapteinis Ventvorts viņu nicina atraidījuma dēļ. Bez tam viņa saprot, ka atbalstu no ģimenes nav iespējams saņemt, jo vecākā māsa un tēvs viņu vienmēr ignorējuši, bet jaunākā māsa Mērija ir nelabojama egoiste un stūrgalve. Turklāt Ennai uzrodas pielūdzējs, kāds attāls radinieks misters Eliots, kura nodomi un mērķi Ennai šķiet neskaidri. Atgadoties dažādiem pārpratumiem, mocīdamies nemitīgās  šaubās un vājā cerībā, Enna un Frederiks cenšas noskaidrot savas jūtas vienam pret otru.

Daudziem Ostinas romāniem piemīt līdzīgas iezīmes, un viena no iezīmēm, kas neapšaubāmi padara rakstnieces darbus īpašus un neatkārtojamus, ir cilvēku jūtu un emociju attēlojums. Mīlestība, greizsirdība, sirsnība, prieks un laime iegūt pretmīlu – to visu vienmēr piedzīvo Ostinas darbu varoņi.   Romāns ir izdevies ļoti labs, lai gan tajā nav visai spraiga darbība, jūtu un pārdzīvojumu atainojums ir ļoti spilgts un emocionāls. Džeinas Ostinas romāni spēj aizvilināt lasītāju 19. gadsimta Anglijā, kur, neskatoties uz vispārpieņemto stereotipu par angļu stīvumu un aukstasinību, tomēr nozīmīgu vietu cilvēku dzīvē ieņem jūtu pārdzīvojumi un pretrunas. Pati Džeina Ostina pārliecinoši uzsver, ka ”katram ir iespēja izmēģināt laimi – vismaz reizi mūžā – un apprecēties mīlestības dēļ”.

Grāmata ir ekranizēta vairākas reizes, kā tas ir ar visiem Ostinas populārākajiem darbiem. Jauka ir 2007.gadā uzņemtā  filma ar Salliju Houkinsu un Rupertu Periju Džonsu galvenajās lomās.

prāta apsvērumi filma persuasion džeina ostina
Persuasion, 2007.gads.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *