Romeo no citas galaktikas: seriāls “Star-Crossed”

star crossed seriāls citplanētieši
Attēls: Markus Wiendorf 

2013.gadā uzņemtais seriāls Star-Crossed veltīts citplanētiešu un cilvēku savstarpējo attiecību tēmai. Vai starp tik atšķirīgām rasēm var pastāvēt draudzība, uzticēšanās un galvenais, mīlestība? Meklējot kādu izklaidējošu seriālu, atradu informāciju par Star-Crossed, nolēmu noskatīties vismaz pirmo sēriju un nevīlos.

Pirms desmit gadiem uz Zemes avarēja citplanētiešu kuģis. Kopš tā laika dzīvi palikušos citplanētiešos Amerikas valdība izmitinājusi  īpaši izveidotā sektorā, no kura tiem liegts iziet. Lai pamazām integrētu citplanētiešu rasi cilvēku sabiedrībā, ir izveidota integrācijas programma, kuras ietvaros septiņiem citplanētiešu jauniešiem jāmācās parastā Amerikas vidusskolā. Šeit tad arī sākas pirmie konflikti un problēmas, jo cilvēki jau no sākta gala citplanētiešus ir uzskatījuši par iekarotājiem un nevēlas ar tiem sadarboties. Septiņpadsmitgadīgais citplanētiešu puisis Romans atceras cilvēku meiteni, kas kuģa avārijas dienā izglāba viņam dzīvību. Kā izrādās, šī meitene ir viņa jaunā klasesbiedrene Emerija. Pamazām abi jaunieši satuvinās, taču viņu attiecības pavisam noteikti neatbalsta ne cilvēki, ne citplanētieši, it sevišķi tādēļ, ka Romana tēvs Nokss ir citplanētiešu vadonis, un Romanam kā nākamajam vadonim augstāk par visu jātur savējo intereses.

star crossed seriāls citplanētieši
Photo: Skip Bolen/The CW

Seriāla sižets ir diezgan saistošs, darbība notiek 2024.gadā, tāpēc skatītājam tiek tas prieks pavērot dažas jaunas tehnoloģijas, kas pieejamas tā laika iedzīvotājiem – mobilie telefoni ar caurspīdīgam stiklam līdzīgu ekrānu, kas izgaismojas darbības laikā, datora ekrāni ar pieeju internetam iebūvēti kafejnīcu galdos, hologrammas.

Vizuāli citplanētieši no cilvēkiem atšķiras tikai ar tetovējumiem līdzīgām zīmēm, kas klāj viņu sejas un augumus. Citplanētiešiem ir divas sirdis un divreiz vairāk plaušu kā cilvēkiem, viņi spēj elpot caur ādu un tetovētās zīmes saskarē ar ūdeni mirdz koši zilā krāsā. Šad tad gan mulsina tas, ka citplanētieši reizēm atgādina iezemiešus, jo audzē sev vien zināmus dīvainus augus un valkā etniska stila rotas.

Bez abiem galvenajiem varoņiem Romana un Emerijas seriālā darbojas citi, ne mazāk interesanti personāži – iejūtīgā un lēnprātīgā Romana māsa Sofija, ar leikēmiju slimā Emerijas draudzene Lūsija, Romana draugs kauslīgais Dreiks,  vidusskolas jaukais puisis Greisons, kas met acis uz Emeriju.

Gandrīz visās sākuma sērijās īpaši izteikti manāms tas, ka seriāla veidotāji  mēģina nošokēt skatītāju, atklājot kāda seriāla personāža nodevību, līdz tas jau sāk kļūt par ieradumu. Lai arī no sākuma domāju, ka seriāls nebūs nekas īpašs, pēc pirmo pāris sēriju noskatīšanās pamazām darbība kļuva arvien interesantāka. Kaut gan pati seriāla ideja ir mīlestība starp citplanētieti un cilvēku, man daudz simpātiskāks šķiet Greisons. Ir brīži, kad Romans ir izteikti kaitinošs un kā tēls neprogresē itin nemaz, salīdzinot ar Greisonu.

Seriāla sižetā tiek vilktas paralēles ar Šekspīra slaveno traģēdiju “Romeo un Džuljeta” . Katras seriāla epizodes nosaukums ir citāts no šī darba. Līdzīgi kā Šekspīra mīlētāji, Romans un Emerija nāk no dažādām pasaulēm, viņus šķir gan ģimeņu naids, gan sabiedrības pretestība.

Par nožēlu jāsaka, ka ņemot vērā zemo skatītāju reitingu, šim seriālam netiks uzņemtas nākamās sezonas.

2 Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *