Laulības dzīve uz Austrālijas fona: Kolīna Makkalova „Pieskāriens”

kolīna makkalova pieskāriens

Skotija, 19.gadsimta beigas. Elizabete Dramonda, audzināta stingri reliģiskā garā, agrā jaunībā tiek izdota par sievu pie sava bagātā, daudz vecākā brālēna Aleksandra Kinrosa, kurš, pateicoties savam asajam prātam un intuīcijai, kļuvis par zeltraci, izrāvies no nabadzības un ticis pie pasakainas bagātības. Aleksandrs aizved Elizabeti uz Austrāliju, uz savu paša nodibināto pilsētiņu Kinrosu. Viņš iemīl sievu, kaut arī nepamet savu mīļāko Rūbiju, kas ir arī viņa līdzīpašniece uzņēmumā. Jaunā sieva nav radusi pie tuvības, vīrs viņai šķiet netīkams un velnišķīgs. Aleksandra bagātība aug augumā, tikai viņam nav mantinieka, jo Elizabete dod dzīvību divām meitiņām, no kurām viena ir ņipra un veselīga, bet otra – garīgi atpalikusi. Neskatoties uz Elizabetes ārējo saltumu un nopietnību, pienāk laiks, kad arī viņa sastop savu dzīves mīlestību un  laimi, taču par kādu cenu?

Kā ikviena līdz šim lasītā Kolīnas Makkalovas grāmata, arī šī apbur ar valdzinošajiem Austrālijas dabas un dzīves aprakstiem, ar tik patieso un reālo romāna varoņu jūtu dzīves un likteņa pavērsienu atainojumu, ar cilvēku cīņu par savu esību un savām jūtām. No paša sākuma grāmata šķita pietiekami  saistoša, tomēr apstājos pie tās daļas, kas vēstīja par Aleksandra Kinrosa zeltrača dzīves gaitām Amerikā. Tā kā iesākto grāmatu nevēlējos pamest, pēc kāda laiciņa turpināju lasīt, kļuva arvien interesantāk dzīvot līdzi mazajai pasaulei, kas valdīja nelielajā Austrālijas pilsētiņā Kinrosā.

Makkalovas radītie varoņi šķiet tik dabiski, un tieši tāpēc pazīstami un tuvi, tādi, kuriem just līdzi un kuru gaitām ar patiesu interesi sekot līdzi līdz pat grāmatas beigām. Esmu izlasījusi arī Makkalovas daudz slavenāko darbu “Dziedoņi ērkšķu krūmā” (The Thorn Birds) un varu teikt, ka darbības spraiguma, emocionālās spriedzes un varoņu raksturojuma ziņā tas  ir krietni labāks nekā šis darbs. Kā jau minēju, mani īsti nepiesaistīja garlaicīgie apraksti par to, kā Aleksandrs Kinross ticis pie savas bagātības un kā Elizabete iedzīvojas savās jaunajās mājās, zinot gan par vīra mīļāko, gan viņa ārlaulības izcelsmi un tajā pašā laikā turpinot pildīt sievas pienākumus, kas viņai liekas netīkami.

Grāmata ir diezgan interesanta, tiklīdz tikts pāri garlaicīgajai daļai. Patiks tiem, kas dievina grāmatas, kur darbības vieta ir Austrālija, un kam patīk dzimtas sāgas, šī gan ir tāda neliela, jo ietver tikai divas paaudzes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *