Reti izcils fantāzijas darbs: Patriks Rotfuss “Vieda vīra bailes”

Amerikāņu rakstnieks Patriks Rotfuss ir viens no tiem retajiem autoriem, kuri viltīgi un nemanāmi paņem un ieved lasītāju fantāzijas stāstā, no kura nav atgriešanās. Nu vismaz tiem, kuriem tuvs fantāzijas žanrs un kuri jūsmo par detalizēti izstrādātām fantāzijas pasaulēm. Tiem, kuriem lasīšana vairs nesagādā baudu, Rotfuss liek no jauna piedzīvot sen aizmirsto sajūtu – jaunas pasaules atklāšanas brīnumu, kas liek pazust grāmatas lappusēs. Kad izlasīju Tolkīna meistardarbu “Gredzenu pavēlnieks”, es sapratu, kas ir izcili radīta un episka fantāzijas pasaule, kurai vēl joprojām manā skatījumā nav līdzīgas. Kad iepazinu Roulingas iztēles triumfu – Hariju Poteru, es apjautu, ka labākie stāsti ir tie, kuri atbalso pašu lasītāju ilgas un brīnuma gaidas. Savukārt Rotfuss ir īsts vārdu mākslas burvis, kuram, šķiet, piemīt patiesas burvju spējas savīt vārdus  elegantā, inteliģentā un maģiskā veidā.

Karaļkāvēja hronika  seko jauna vīrieša pasaules pieredzējumam. Vislabāk stāstu sākt no sākuma, no pirmās daļas „Vēja vārds” (atsauksme šeit). Otrā daļa „Vieda vīra bailes” sākas Ceļakmens viesnīcā, kurā kopīgās sarunās starp Hronistu, viesnīcnieku un viņa palīgu, Fae zemes būtni Bastu, Hronists pieraksta viesnīcnieka atmiņu stāstu.

Klejotājcilts pārstāvis, spītīgais un lepnais Kvouts turpina mācības Universitātē, risinot mūžīgās naudas grūtības un joprojām meklējot Arhīvos kaut sīkāko informācijas drusku par mistiskajiem čandriāniem, kas nogalināja viņa vecākus un visu ceļojošo trupu. Konflikts ar ietekmīgu studiju biedru liek Kvoutam pamest mācības un uz gadu doties prom pasaulē. Iepazinies ar nozīmīgu Vintasas aristokrātu, Kvouts pieredz galma intrigu pasauli, atklāj  sazvērestību, un tiek nosūtīts uz Karaļa mežiem noskaidrot, kurš uzbrūk nodevu vācējiem. Pēc tam Kvouts aizceļo uz Fae valstību un elegantās mīlas rotaļās iepazīst skaistāko no feju pasaules būtnēm – Felurianu, no kuras neviens vīrietis nav aizgājis dzīvs. Visu laiku Kvouts cenšas rast atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem par vecāku nāvi, Amira bruņiniekiem kā pēdējiem aizstāvjiem no tumsas spēkiem un čandriāniem, par kuriem neviens skaļi nerunā un no kuriem bīstas visvairāk par visu uz pasaules.

Negaidiet piedzīvojumu romānu ar dramatiskiem pagriezieniem un asa sižeta pavērsieniem, šis ir episka varoņceļa vēstījums, ko raksturo valodas niansētība, padziļināta galvenā varoņa Kvouta rakstura attīstības ceļa līkloči un savas vietas meklējumi sarežģītajā pasaules kārtībā.

Rotfuss ir viens no retajiem autoriem, kura radītās pasaules plūstošais rāmums un ikviena teikuma, reizēm pat veselu rindkopu daiļskanīgums rada prātu satricinošu apbrīnu. Lasīt „Vieda vīra bailes” ir kā klausīties izcilu skaņdarbu, kurā necerēti brīnišķīgā veidā vienuviet saplūst visas lasītājam tīkamās melodijas, apburot prātu un garu. Šeit ir pietiekami oriģināls varonis, un kas ir īpaši svarīgi,  ar raksturu un viedokli, tiesa, ne vienmēr atbilstošu konkrētām situācijām, bet tam tā jābūt. Šeit mums ir fantāzijas pasaule ar saviem likumiem. Ir burvestības un Universitāte, kur tās var apgūt un ir maģija, kas ietērpta rūnās, zīmēs, roku kustībās un visu lietu un parādību īsto vārdu zināšanā. Ir maģiskas radības, cilvēku pārvaldītas zemes un Fae valstība, no kuras vien retajam ir atgriešanās. Ir arī noslēpumains ļaunums, kura patiesais spēks ir vien nojaušams. Ir romantiska mīlestība, kas gan reizēm šķiet kaitinoša un šķietami nekur neved. Un ir neatbildēti jautājumi, kuri uztur intrigu. Bet pāri visam – vienmēr fonā klātesošais valodas skaistums.

Domāju, ka Karaļkāvēja hronika daudziem lasītājiem ir kā patīkama atkalapvienošanās ar vērienīgi un detalizēti izstrādātu fantāzijas pasauli, kuras iepazīšana ilgst līdz pat vēlai naktij, aizmirstot visu citu darāmo.

Lai arī kopš pirmās grāmatas iznākšanas pagājuši jau 10 gadi (Vēja vārds oriģinālvalodā tika izdots 2007.gadā), un Patriks Rotfuss jau vairākus gadus cīnās ar trešās grāmatas pabeigšanu, es ticu, ka lasītājs sagaidīs izcili noslīpētu darbu, kas gan nebūšot garāks par 2.grāmatu. Grūti ticēt, jo 3.daļā kā noslēdzošā Kvoutam jāpadara milzum daudz darba – jāatrod Amira bruņinieki, jāizrēķinās ar tumsas spēkiem, beidzot jātiek skaidrībā ar mūžam apkārtklīstošo Dennu, jāturpina mācības Universitātē, jāpārstāj būt par parastu viesnīcnieku un, ņemot vērā grāmatu sērijas nosaukumu, beidzot jānovāc Karalis.

Izdevniecība: Zvaigzne ABC

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *