MEISTARĪGA SLEPKAVĪBA: A.KRISTI “ERKILA PUARO ZIEMASSVĒTKI”

agata kristi erkila puaro ziemassvētki

Tā runā, ka šī romāna ideja Agatai Kristi radusies, jo kāds lasītājs esot pārmetis autorei, ka viņas darbos ir pārāk maz asiņainu slepkavības aprakstu. Tad nu Kristi sasparojusies un romānā „Erkila Puaro Ziemassvētki” uzdrīkstējusies atainot sev neierasti vērienīgu slepkavības ainu. Bet par visu pēc kārtas.

Tuvojas Ziemassvētki. Savā plašajā, vientulīgajā angļu muižā vecais, tirāniskais miljonārs Simeons Lī saaicina savus nu jau pieaugušos bērnus ar ģimenēm, lai kopīgi nosvinētu Ziemassvētkus. Ar viņu kopā dzīvo iecietīgais vecākais dēls Alfrēds ar sievu Lidiju, ciemos ierodas Džordžs, parlamenta loceklis, tad vēl mākslinieks Dāvids ar dzīvesbiedri, paputējušais pasaules apceļotājs Harijs un mazmeita Pīlāra, pa pusei spāņu asiņu. Taču viss nebūt nav tik gludi, jo pieaugušie dēli savā starpā īsti nesatiek, turklāt ģimenes vienotību neveicina arī paša Simeona Lī nelāgais un ķildīgais raksturs. Pēc vakariņām visus izbiedē necilvēcīgs troksnis augšstāvā un vecais mājas saimnieks tiek atrasts miris brutālos apstākļos, slēgtā istabā. Slepkavību izmeklē vietējās pilsētiņas policijas inspektors, un viņam palīgos piesakās arī Erkils Puaro, kurš netālu no Lī muižas ciemojas pie kāda drauga.

Daudzi kritiķi šo detektīvromānu dēvē par vienu no labākajiem Agatas Kristi darbiem, uzsverot to, ka nekad iepriekš Puaro prāts nav darbojies tik izcili. Taču ir arī viedoklis, ka šajā darbā Puaro īsti neizvirzās priekšplānā, bet gan vairāk darbojas kā neizteiksmīgs eksperts.

Lai nu kā tur būtu, bet pats labākais ir tas, ka šajā romānā vienkārši nav iespējams laicīgi uzminēt vainīgo. Protams, ka aizdomās tiek turēti gandrīz visi, tiek atklāti meli un slēptas puspatiesības, gandrīz katram ir ko slēpt, un tas viss ir pietiekami aizraujoši, lai noturētu intrigu līdz šokējošajam atrisinājumam. Motīvu ir tik daudz, ka pietiktu vairākām slepkavībām. Nauda? Atriebība? Naids? Šis darbs ir vienkārši briljants, veids, kādā pastrādāta slepkavība, ir prātam neaptverami samezglots un detalizēti izstrādāts līdz pēdējam sīkumam un kaut ko tādu var radīt tikai ģeniāls rakstnieks. Pati romāna darbības vide ir tāda padrūma un atsvešināta, svētku noskaņa nerodas ne uz mirkli, ko arī varētu saprast, jo runa taču ir par slepkavību. Par noskaņas visaptverošo drūmumu atbildīgi ir arī romāna tēli, no kuriem lielākā daļa ir ne visai simpātiski un nerosina pieķeršanās jūtas. Vienīgais, kas ir savā elementā, ir Puaro. Lasot grāmatu, man visu laiku prātā vīdēja seriāla tēli (BBC 12 sezonu seriāls „Erkils Puaro” ar Deividu Sušē galvenajā lomā), kuri visi īstenībā ļoti atbilda attiecīgajiem romāna varoņiem. Vairāk arī neko nav iespējams izstāstīt, lai neatklātu neko lieku.

„Erkila Puaro Ziemassvētki” patiks visiem klasisko angļu detektīvdarbu mīļotājiem un liks uz mūžu iemīlēt šo žanru tiem, kuriem šī būs pirmā tikšanās ar inteliģento beļģi Erkilu Puaro un Agatas Kristi meistarīgo prātu.

Grāmata saņemta no izdevniecības ‘Zvaigzne ABC”, no angļu valodas tulkojusi Ilze Lāce. Viedokli par blogā apskatītajām grāmatām nekādos apstākļos neietekmē sadarbība ar izdevniecībām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *