KĀ IZCEPT PIPARKŪKU MĀJU

kā izcept piparkūku mājiņu

Piparkūku mājas būvniecība ir visai interesanta padarīšana, kas Ziemassvētku gaidīšanas laiku piepilda ar ģimenisku kopābūšanu, neaprakstāmu piparkūku smaržu, uguns siltumu un iedvesmu. Es to daru jau apmēram 10 gadus.

Piparkūku namiņa būvniecības uzsākšanai nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Laba piparkūku mīkla

Ideāla piparkūku mīkla mājiņai ir tāda, kas neizplūst cepšanas laikā, satur formu, ko viegli izrullēt un pārcelt no rullējamās vietas uz paplāti. Gadu gaitā esmu atradusi savu ideālo mīklu – tā ir parastā Rimi mīkla (nevis ar sviestu vai medu), bet tieši parastā. Tai ir arī skaisti tumši brūna krāsa un pēc cepšanas tā ilgi saglabā kraukšķīgumu.

kā izcept piparkūku mājiņu
  • Trafareti no kartona

Savas piparkūku mājas formu var izdomāt pats vai palūkoties interneta dzīlēs.  Lielākam smukumam var izgriezt loga rūtis, durvis, ar mazākām formiņām izrobot jumtā dekoratīvus caurumus. Visus griezumus svarīgi darīt pirms mīkla tiek likta cepeškrāsnī, jo tad tā ir mīksta un viegli padodas griešanai. Prasmīgākie cepēji var namiņam veidot tornīšus, otro stāvu, durvju aizvirtņus,  līmēt klāt mazākas piparkūkas, gatavot sētiņas, eglītes, rūķīšus un kaut vai veselu ganāmpulku.

  • Cukurs namiņa formu kopālīmēšanai

Kad piparkūku mājas formas ir izceptas un atdzisušas, tās viegli salīmēt kopā ar pannā izkausētu cukuru (jāuzmanās, lai cukurs nepiedeg un lai pats cepējs neapdedzinās).

kā izcept piparkūku mājiņu
  • Rotāšanas izejvielas

Rotāšanu parasti atstāju uz nākamo dienu, jo pati cepšana prasa spēkus. Nekas nav labāks par balto pūdercukura glazūru. Ideāla piparkūku glazūra – ar mikseri saputo 1 olas baltumu, pakāpeniski pievieno 1  līdz 1,5 glāzes pūdercukura un tējkaroti citrona sulas, kas dos glazūrai spožāku baltumu. Tad glazūru var pildīt speciālās konditorejas tūtiņās vai sameistarot pats savu tūtiņu no brūnā cepampapīra.

kā izcept piparkūku mājiņu

Rotāšanai var ļaut vaļu iztēlei un savu pasaku piparkūku namiņu greznot ar mandelēm, riekstiem, žāvētām dzērvenēm, M&M konfektēm, saldumiem “Jūras akmentiņi”, riekstiem un rozīnēm šokolādē, cukura pērlītēm utml. Ar veikalos nopērkamajiem ēdamajiem rotājumiem jāuzmanās – tie var saturēt alumīniju un krāsvielas (virs E 170 īpaši nevēlamas).

  • Pacietība un iedvesmas pilns prieks

Ja arī kāda detaļa salūzt, par to nevajag bēdāt, jo izkausētais cukurs spēj glābt pat ekstrēmās situācijās. Un ar glazūru gluži tāpat kā ar vīnstīgām reāla izmēra mājai jebkurš piparkūku mājas arhitekts spēj saglābt nesmukumus un negludumus. Darbošanās ar piparkūku mīklu tiešām uzlādē un dod īpaši lielu prieku par spēju uzburt pasaku pasaules namiņu savu acu priekšā!

kā izcept piparkūku mājiņu

Labi izskatās arī piparkūku ragavas, ko var piepildīt ar končām, šokolādi vai riekstiem, ietīt caurspīdīgā papīrā un veltīt sev tuvam cilvēkam.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *