Maldu gūstā

šarlote linka maldi

Laikam nevienas grāmatas iznākšanu šogad es neesmu gaidījusi tik ļoti, kā jaunāko vācu rakstnieces Šarlotes Linkas romānu. Tuvojoties gada nogalei pēc ilgāka pārtraukuma šīs autores talanta pielūdzējus, tostarp arī mani, sagaida izdevniecības Zvaigznes ABC izdotā grāmata “Maldi”. Tiem, kuri joprojām uzskata, ka Šarlote Linka raksta Rozamundes Pilčeres vai Danielas Stīlas stilā par romantiskām, puķu, lauku kotedžu un jūras piekrastes klinšu ieskautām brīvdienām, pievilcīgiem svešiniekiem un ziepju operu cienīgu mīlu, viedokļa maiņai pavisam noteikti iesaku izlasīt vismaz vienu Linkas darbu (sākt ar “Pielūdzējs”, “Otrs bērns” vai “Kad klusums beidzas”) un jūs atklāsiet psiholoģiski niansētu, brīžiem drebuļus uzdzenošu pasauli, kas neļaus aizmigt  līdz pēdējā grāmatas lappuse nebūs aizvērta. Un pat vēl pēc tam…

Gribot negribot katru jaunu Linkas darbu gribas salīdzināt ar iepriekšējiem un lai gan “Maldi” nespēj pārsniegt efektu, ko savulaik izraisījuši citi autores darbi, tomēr arī šajā romānā jaušams sasprindzinājums, negaidīti pavērsieni un dzīves realitātes skarbums un to visu vieno romāna virsrakstā jau pieminētie maldi.

Pēteris Simons, uzņēmējs un ģimenes tēvs, gatavojas doties pavadīt brīvdienas Provansā burājot kopā ar draugu.Viņa sieva Laura tikmēr paliek mājās ar abu mazo meitiņu Sofiju. Kad Pēteris mistiskā veidā pazūd no redzesloka, Laura dodas viņu meklēt, taču, arvien vairāk iedziļinoties viņu abu līdzšinējā dzīvē un Pētera darījumos, viņa pamazām atklāj patiesību, par kuras eksistenci pat nenojauta un kas sabrucina daudzu gadu gaitā radīto iedomu tēlu par gandrīz vai idillisko ģimeni. Vai Laura tiešām pazina savu vīru? Paralēli šiem notikumiem sabiedrībā nonāk ziņas par nežēlīgi pastrādātām slepkavībām, kurās cieš vientuļas sievietes. Līdz ar Lauras un Pētera attiecību problēmām, lasītājs tiek iepazīstināts ar citiem tēliem, kuriem nav svešas psiholoģiskas traumas un pārdzīvojumi, kas traucē dzīvot normālu, pilnvērtīgu dzīvi. Simonu paziņas Henrijs un Nadīna ārēji ir saticīgs laulātais pāris, tomēr pastāvošās rakstura atšķirības ir par iemeslu nesaskaņām abu vidū. Henrija māsa Katrīna cieš no smagas ādas kaites un neglītais izskats ir traucēklis ģimenes izveidei un vientulības izbeigšanai. Savukārt Pētera draugs Kristofers joprojām nespēj aizmirst bērnībā gūto pieredzi. Visu šo un pārējo varoņu likteņi savijas kopā un pieņemtie lēmumi rada sekas, kas uz mūžu izmainīs viņu visu dzīves.

Kārtējo reizi Linka vienā grāmatā ir apvienojusi dažādas psiholoģiskās traumas, no kurām cieš gandrīz visi romāna tēli un tāpēc parasti ir visai grūti uzminēt, kurš galu galā ir vainīgais. Darbība paralēli risinās vairāku cilvēku attiecību, sadzīves, pagātnes pieredzes un iedomu tēlu līkločos, pamazām atklājot atvien jaunas nianses, kuras varētu būt par iemeslu pastrādātajiem noziegumiem. Itin visur varoņu dzīvēs noteicošais ir maldi. Maldi, ko mūsu dzīvēs rada citi, taču tik pat lielā mērā arī maldi un iedomas, ko mēs iestāstām paši sev visdažādāko iemeslu dēļ –  jo reizēm maldi ir vienīgais, kas ļauj nesajukt prātā un izturēt  eksistenci, un citreiz ir vieglāk dzīvot, turoties pie sapņiem, kurus varbūt nekad neizdosies piepildīt. Un tomēr dzīve agri vai vēlu ievieš savas korekcijas. Nevarētu teikt, ka kāds no tēliem spētu izraisīt lasītājā patiesas simpātijas, tomēr tas netraucē sekot līdzi to gaitām, vienlaikus jūtot augam spriedzi un tuvojamies atrisinājumu, kas saliks pa plauktiņiem visus piedzīvotos notikumus.

“Maldi” nav tik trillerīgs gabals kā iepriekšējie Linkas darbi, tomēr pietiekami saistošs, lai rastos vēlme grāmatu izlasīt pēc iespējas īsākā laikā.

Atsauksmes par citiem romāniem:

Cietsirdīgās spēles

Pielūdzējs ar dunci

Kārtējais lieliskais kriminālromāns: Šarlote Linka “Pieviltā”

Šausmu pilnā izvēle

Lapsas ielejas baisais noslēpums

Mans pēdējo gadu labākais atklājums – ŠARLOTE LINKA

Grāmata saņemta no izdevniecības “Zvaigzne ABC”, no vācu valodas tulkojusi Sinda Krastiņa. Viedokli par blogā apskatītajām grāmatām nekādos apstākļos neietekmē sadarbība ar izdevniecībām.

1 Comment

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *