Sliktā zinātne un kā to atpazīt

bens goldeikrs sliktā zinātne

Ar provokatīvo nosaukumu “Sliktā zinātne” žurnālists, ārsts un epidemiologs Bens Goldeikrs piesaka savas gadiem ilgās izpētes laikā, ārsta un žurnālistikas darbā apkopotos pierādījumus un piemērus par to, kāpēc nedrīkst ticēt visam, ko par zinātniskiem pētījumiem, uzturu, kosmētiku un zālēm raksta plašsaziņas līdzekļi, ko vēsta reklāmas un gudri, baltos halātos tērpti tā saucamie zinātnes speciālisti. Lai arī Benam noteikti ir zināmi simtiem gadījumu, šajā grāmatā viņš koncentrējas uz dažiem sliktās zinātnes piemēriem, ironiski un nesaudzīgi iztirzādams situācijas un gadījumus, kad cilvēku muļķības, iedomības vai apzinātas maldināšanas dēļ notikusi pētniecisku datu sagrozīšana. Grāmatā varam iepazīties ar kombinētās vakcīnas skandālu, placebo efektu, homeopātiju, zivju eļļas pārspīlēto pozitīvo ietekmi, antioksidantiem, detoksikāciju, statistikas kļūdainu pielietojumu, britu skolās populāro Brain Gym programmu un citām interesanti pasniegtām tēmām.

Bens Goldeikrs nebaidās atmaskot sabiedrībā zināmas personas, pašpasludinātus ārstus un kaktu speciālistus, kurus slavē laikraksti un televīzija un kuri ar nepatiesu informāciju un skaļiem, pārspīlētiem virsrakstiem piesaista cilvēku uzmanību, sagandējot prātu un nopelnot uz cilvēku lētticības rēķina ar uztura bagātinātājiem, toksīnu plāksteriem (neuzķerieties uz toksīniem un šlakvielām, tādas neeksistē), un citiem produktiem, kuru lietošanas nepieciešamību cenšas pamatot ar sagrozītu informāciju un nepareizi pielietotiem zinātniskiem terminiem. Savu  kritiku Bens nekautrējas norādīt arī savā daudzu gadu gaitā rakstītajā slejā The Guardian, tādējādi iemantodams aizskarto personu dusmu pilnas vēstules un pat sūdzēšanu tiesā. Skaidrs, ka šādi cilvēki ir kaitīgi sabiedrībai, jo viņi ļoti viegli izraisa uzticību. Arī žurnālisti nav bez vainas, jo kritiski nepieiet tēmām, par kurām raksta un uzskata zinātni par tādu kā juceklīgu formulu un nevienam neizprotamu sfēru, par kuru var pasmieties.

Mūsdienās problēma ir tajā, ka iedziļināšanās kādā konkrētā jautājumā, vai tā būtu uztura ietekme uz veselību, vai zāļu iedarbība, prasa daudz laika, un informācija parasti vienmēr ir pretrunīga dažādos avotos. Lasītājs ir pieradis uzticēties laikrakstos atrodamajai informācijai, pieņemot, ka žurnālists savu darbu ir padarījis godam, jo viņam pašam nav laika pārbaudīt, vai minētie pētījumi tiešām satur aprakstītos rezultātus un kas slēpjas zem vārdiem “Pētījumi liecina, ka…”. Un ir lieliski, ka ir tādi cilvēki kā Bens, kurš kā apzinīgs kurmis rokas dziļāk un uzrok vienu sagrozījumu pēc otra. Varētu rasties jautājums, un kas par to, ka kādās tur avīzēs atrodamā informācija nav īsti precīza. Vaina slēpjas apstāklī, ka nepatiesa informācija rada mītus sabiedrībā (C vitamīns patiesībā nepasargā no saaukstēšanās un zivju eļļas lietošana nepadara gudrāku) un uztura bagātinātāju ražotājiem (nejaukt ar farmācijas firmām), uztura konsultantiem un fitnesa kompānijām ir lielāka iespēja pārdot cilvēkiem nekam nederīgus produktus, uztura bagātinātājus, plāksterus toksīnu izsūkšanai no pēdām (kas par murgu!) un tamlīdzīgi.

Bens Goldeikrs pasniedz šo nebūt ne vieglo tēmu cilvēkiem saprotamā, asprātīgā valodā. Šo grāmatu noteiki, noteikti iesaku izlasīt ikvienam un dāvināt draugiem, radiem un kolēģiem ar domu atvērt acis plašāk un akli neticēt visam, ko stāsta un raksta. Labprāt izlasītu vēl kādu līdzīgā stilā ieturētu autora darbu, kurā atmaskotas dažādas muļķības pētniecības jomā.

Lieliska grāmata!

Grāmata saņemta no izdevniecības “Zvaigzne ABC”. Viedokli par blogā apskatītajām grāmatām nekādos apstākļos neietekmē sadarbība ar izdevniecībām.

7 Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *