Francijas lauku dzīves garša – Pīters Meils “Gads Provansā”

pīters meils gads provansā

Pīters Meila autobiogrāfiskais romāns “Gads Provansā” iepazīstina lasītāju ar apņēmīga angļu pāra centieniem iedzīvoties Provansā, īstenojot senloloto sapni par savu māju šajā Francijas reģionā.  Vesela gada garumā Pīters un viņa sieva soli pa solim iepazīst franču lauku ikdienu, pārņem vietējo paradumus, gatavo paši un tiek cienāti ar neticamiem vietējās kulinārijas brīnumiem, dodas uz kazu skriešanas sacīkstēm, vietējo labumu tirdziņiem un pa īstam izjūt Provansas šarmu un pievilcību.

Vesels piedzīvojums ir mājas iekārtošana un centrālapkures ievilkšana, ņemot vērā francūžu bezbēdīgo vieglprātību un nebeidzamo darbu vilkšanu garumā. Jā, lai arī Provansa šķiet atrodas mūžam saules piepildītā zemē, tomēr arī tur ziemas mēnešos valda aukstums un bieži vien arī sniegs.

Romāns ir viegli lasāms, to caurstrāvo autora smalkais humors, lieliski un gardumgardi maltīšu apraksti, jauno franču paziņu paradumu un kolorīto raksturu atklāsmes. Grāmata ir ideāli piemērota laiskām vasaras dienām, kad apkārt valdošais siltums un gaisotne liek vēl tiešāk sajust Provansas krāsu, smaržu un garšu buķeti.

Anglijā par nodotajām asinīm izsniedz tasi tējas un cepumu. bet šeit, pēc tam kad bijām atvienoti no caurulītēm, mūs aizveda pie gara galda, ap kuru saimniekoja brīvprātīgie viesmīļi. Ko drīkst jums piedāvāt? Kafiju, šokolādi, kruasānus, smalkmaizītes, sviestmaizes ar šķiņķi, bet varbūt ar ķiploku desu, glāzi sarkanvīna vai rozā vīna?

Galvenais uzsvars romānā ir uz franču kulināriju un to, cik ļoti franči jūsmo un tur augstā godā savu virtuvi. Sajūsminošs ir franču teiciens par angļiem – Angļi jēru nogalina divreiz, pirmo reizi tad, kad to nokauj, un otro reizi – kad pagatavo.

Katra vīna glāze, ko nogaršojām, tika papildināta ar ēdienkarti, kura tika uzburta, šmaukstinot lūpas un izplešot acis gastronomiskas baudas tīksmē. Domās ar gardu muti apēdām vēžus, ceptu lasi ar skābenēm, vistu ar rozmarīnu no Bresas, ceptu jēru krējuma mērcē ar ķiplokiem, vīnā sautētu liellopa gaļu ar olīvām, cūkgaļas fileju ar trifeļu strēmelītēm.

Pīters Meils ir sarakstījis vairākas grāmatas par Provansu, no tām vēl divas ir izdotas latviski izdevniecībā Zvaigzne ABC:

romāns “Viesnīca “Pastis”” un autobiogrāfisks garšas piedzīvojums Francijas kulinārijas pasaulē  “Labu apetīti! Ceļojums pa Franciju ar nazi, dakšiņu un korķviļķi”.

Pēc citas autora grāmatas par dzīvi Provansā “A Good Year” 2006.gadā uzņemta tāda paša nosaukuma filma ar Raselu Krovu un Marionu Kotijāru galvenajās lomās – par britu investīciju brokeri, kurš pēkšņi manto sava tēvoča muižu un vīna darītavu Provansā, nolemj to izremontēt un pārdot, tomēr dzīve brīnišķīgās Provansas gaisotnes dēļ pagriežas pavisam citā virzienā.

1 Comment

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *