ELIZABETE GILBERTA “VISU LIETU NOZĪME”

Kad pirmoreiz ieraudzīju šo grāmatu, tā mani aizķēra ar savu izsmalcināti noformēto vāku un šķita, ka tā pati nāk no gadsimta, par ko tik izsmeļoši vēstīts darbā.

“Visu lietu nozīme” ir sāga par ievērojamas sievietes Almas Vitakeres mūžu gandrīz visa 19.gadsimta garumā. Ass, vērīgs prāts, nebeidzamas zināšanu alkas un vēlme izzināt lietu un parādību patieso nozīmi pavada Almu jau no mazotnes.
Augot bagātībā un apgūstot zinības, Alma kļūst par ievērojamu dabaszinātnieci, taču intelektuālajai pasaulei tiek pretstatīta emocionālā jūtu pasaule, ar kuras apguvi viņai tik gludi nevedas.

Stāsts ievelk sevī ar smalko niansētību, detalizēto un aizraujošo stāstījumu par gadsimta atklāsmēm zinātnē, botānikā, pasaules apguvē. Apbrīnojami izteiksmīgs laikmeta portretējums ļauj iztēles acīm skatīt tādas vietas kā Amsterdama, Taiti, Peru, Filadelfija. Taču visam zinātniskajam pāri vienalga ir cilvēciskās attiecības un izvēles, kuras Almai atklājas tikai pēc gadiem, jo ar visu savu vērīgo prātu viņa nespēj izprast cilvēka dabu.

Lai arī grāmatu es izrāvu dažās dienās, pēc tās izlasīšanas bija savāda tukšuma sajūta. Droši vien tāpēc, ka kaut kur dziļi bija sajūtams, ka vienā vai vairākos brīžos nepareizi interpretētas situācijas un izvēles ir aizvedušas galveno varoni pa citiem, vientulīgākiem ceļiem. Jebkurā gadījumā šī ir pārdomu vērta grāmata, kas patiks vēstures romānu un ģimenes sāgu cienītājiem.

Izdevniecība “Zvaigzne ABC”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *