Angļu klasika: Džozefs Konrāds “Almajera muļķība”

28668135

Latvijā parādījusies jauna grāmatu izdevniecība ar visai amizantu nosaukumu “Burtlicis Burkšķis”. Apsveicami un labi ir tas, ka apgāds vēlas iepazīstināt latviešu lasītājus ar kvalitatīviem netulkotiem pasaules klasikas darbiem. Pirmā izdotā izdevniecības grāmata, ar kuru tiku aicināta iepazīties, ir “Almajera muļķība” –  pirmais angļu literatūras klasiķa Džozefa Konrāda romāns, kas sākotnēji tika izdots vēl tālajā 1895.gadā. Pēdējā laikā tas atkal ir izpelnījies plašu lasītāju uzmanību, kā arī ir ticis vairākkārtēji ekranizēts. 

Romāns aizved lasītāju uz 19.gadsimta Borneo džungļu dabas varenības, tropu eksotiskā skaistuma un tveices ieskautu tirdzniecības apmetni Pantajas upes krastā Malaizijā. Galvenais varonis, holandiešu izcelsmes tirgotājs Kaspars Almajers ir vienīgais baltais vīrs starp arābiem, ķīniešiem un vietējām ciltīm. Jaunībā viņš aiz aprēķina apprec bagāta kapteiņa audžumeitu, kas cēlusies no malajiešu pirātiem. Almajera sapņi par bagātību un iespaidīgu atgriešanos Eiropā pamazām izplēn  vietējo tirgotāju intrigu un paša mazdūšības un rakstura vājuma dēļ. Sievas nīsts, vietējās sabiedrības neievērots, nabadzīgs un Almajers mūža nogalē vada savas dienas nolaistā mājā, nīgrs un . Vienīgais, kas Almajeram vieš cerības par labāku nākotni, ir skaistā meita Nina un  sapnis par atgriešanos Eiropā, ko iespējams, palīdzēs īstenot kāds noslēpumains malajiešu tirgotājs, ar kura palīdzību Almajers plāno doties džungļos pēc pasakainām bagātībām, kuru atrašanās vietu zina tikai viņš.

Lai arī anotācijā minēts, ka autors skar plašas tēmas (emigrāciju, globalizāciju, kapitālismu), tomēr lielākais uzsvrs tiek likts uz mazās apmetnes sadzīviskām problēmām un atsevišķu varoņu persnīgās dzīves traģēdijām.

Autora rakstības stils ir savdabīgs. Krāšņi, vērienīgi un tēlaini apraksti tiek veltīti džungļu varenībai un dabas skaistumam. Lai arī Konrāds savu varoņu emocijas un savstarpējās attiecības apraksta tiešām izsmalcināti un bagātīgi,  nav iespējams identificēties ne ar vienu no varoņiem tādā mērā, lai patiešām justu līdzi to likteņiem. Tomēr nevarētu teikt, ka neviens gāmatas tēls neizraisa simpātijas. Almajera meita Nina – uzaugusi bez tēva un mātes tiešas līdzdalības, personificē atšķirīgu tautu un kultūru sadursmi – viņā apvienojas eiropiešu aristokrātisms, lepnība, samākslotība un malajiešu mežonīgums, kaislīgums, nesatricināmība. Būdama mulate, viņa īsti nepieder ne pie malajiešiem, ne pie baltajiem, pat pašas māte Ninu uztver kā balto sievieti. Tomēr tieši Ninas parādīšanās spēj izraisīt zināmu interesi par tālāko sižeta virzību romāna otrajā pusē.

Lasītājs lappusi pēc lappuses iepazīst vietējo cilšu intrigas, tirgotāju sadzīvi, džungļu dabas norises, tropu košumu, sapņu sagrāvi, cilvēku personīgās traģēdijas, kultūru atšķirību sadursmes, savstarpējo attiecību postu un iepriekš paredzamu nolemtību, kas strāvo pāri Almajera namam, sauktam par Almajera muļķību.

Klausoties grāmatu, bieži pieķēru sevi jau nojaušam, kas sekos tālāk, kādi teikumi un kādi apraksti. Šajā romānā nav jāmeklē asa sižeta pavērsieni, aizraujošas dēkas vai lielas kaislības uz džungļu fona. Tas ir viena cilvēka dzīves un ģimenes stāsts, kas lasītājam vēsta par to, ka visbiežāk personīgās dzīves traģēdija slēpjas nevis ārējos apstākļos, bet rakstura vājumā, nespējā pieņemt izšķirošus lēmumus un citu vainošanā savu sapņu sabrukumā.

Būtībā šis vēstījums sasaucas ar to, ko savos izcili izvērstajos darbos pauž cits angļu literatūras klasiķis Arčibalds Kronins. Tomēr atšķirībā no Konrāda, Kronina romāni ir pshiloģiski niansētāki un tos nav iespējams nolikt malā.

Grāmata patiks tiem, kurus vilina koši dabas apraksti, vēsturiski ticami atveidoti notikumi un cilvēku likteņi uz eksotisko zemju fona.

Līdz šim es ne reizi nebiju klausījusies grāmatu audioformātā, bet jāsaka, ka šis veids ir visai noderīgs dažādu nodarbju apvienošanas ziņā. Lasīt drukātu grāmatu braucot ar auto, darot mājas darbus, sportojot, darbojoties ārā nav iespējams, tāpēc audioformāts ir lieliska iespēja taupīt laiku. Protams, man joprojām būs vēlme arī fiziski sajust un pārlapot grāmatas lappuses, jo to aizstāt nespēj nekas. Audiogrāmatu ieguvu, izmantojot aplikāciju FABULA, ko iespējams ielādēt savā mobilajā telefonā un iegādājoties abonementu konkrētam periodam, tikt pie latviešu un ārzemju autoru audiogrāmatām un e-grāmatām.

Grāmata audioformātā pieejama šeit:

https://fabula.im/lv/577b940b679b2e12008cbabb-Almajera-mulkiba-Dzozefs-Konrads

Grāmata saņemta no izdevniecības “Burtlicis Burkšķis”. Viedokli par blogā apskatītajām grāmatām nekādos apstākļos neietekmē sadarbība ar izdevniecībām.

1 Comment

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *