IESAKU: EKSTRĒMU EKSPEDĪCIJU GRĀMATAS

Kaut ne visus iepriecina rudens vakaru drēgnums un tumsa, tomēr tam visam ir viens liels pluss – vairāk laika lasīšanai. Šajā ierakstā par lieliskām un aizraujošām ekspedīciju un piedzīvojumu grāmatām – par drosmīgiem ļaudīm un ekstrēmiem piedzīvojumiem upēs, kalnos, mežos un jūrā.

TŪRS HEIJERDĀLS “AKU-AKU: LIELDIENU SALAS NOSLĒPUMS”

Grāmata lasītāju aizved laikā, kad Heijerdāls pievērsās Lieldienu salas sen apraktajiem noslēpumiem (burtiskā nozīmē). Viņa devums šīs salas izpētē ir ievērojams. Heijerdāls ar savu komandu  ir veicis plaša mēroga izrakumus un viņiem izdevās aprakstīt salā atrastās akmenī izcirstās statujas, izvirzot teorijas par to izcelsmi, nozīmi un rašanās apstākļiem. Vienlaikus ar zinātniskajiem atklājumiem, lasītājs iepazīst arī Tūra Heijerdāla cilvēcisko pusi – viņa mērķtiecību, sapņus, izvēles un domas. Izlasot šo grāmatu, man kļuva skaidrs, kāpēc Tūrs tā mīlēja doties ekspedīcijās. Pilns apraksts – šeit.

GERIJS POLSENS “ZIEMAS DEJA”

Viena no manām visvisiecienītākajām grāmatām vispār, ne tikai šajā kategorijā. Autors ir tik prasmīgs stāstnieks, ka aizrautīga smiešanās un līdzijušana garantēta visas grāmatas garumā. Aizraujoši aprakstītas suņu sacīkstes, nedienas ar suņiem, piedzīvojumu garša, ko sniedz mežonīga traukšanās aiz pajūga vairāk kā tūkstoš jūdžu pa Aļaskas nemīlīgajiem sniegotajiem apgabaliem.  Viena no brīnišķīgāk uzrakstītajām ceļojumu un piedzīvojumu grāmatām, kā arī labs informācijas avots par suņu sacīkšu aizkulisēm. Reti kurš būs iedomājies, cik liela izturība, garaspēks, materiālie ieguldījumi nepieciešami, lai nobrauktu visu Iditarodas sacīkšu trasi. Noteikti iesaku šo grāmatu visiem, kuri mīl piedzīvojumus, dzīvniekus un lielisku humoru. Pilns apraksts – šeit.

IRĒNA BIŠOFA, ANDREASS KĪLINGS “TEIKSMA PAR JUKONU: 3200 KILOMETRI KANOE LAIVĀ PA ZELTRAČU UPI”

Aizraujošs darbs, kas paliek atmiņā daudzu iemeslu dēļ. Pirmkārt, dabas skaistums un diženums, ko pašam gribas piedzīvot, esot prom no civilizācijas un baudot vien to, kas paša sarūpēts vai atrasts dabā. Arī šajā grāmatā starp rindiņām var izlasīt to pašu domu, ko citās grāmatās par cilvēkiem, kas vairākus mēnešus izraujas no civilizācijas un klejo pa neapdzīvotiem, pirmatnīgiem apvidiem – esot ciešā kontaktā ar dabu, tu, cilvēks, kaut kur dziļi zemapziņā jūties kā atgriezies sākotnē, mājās, tur, no kurienes tu esi nācis un kurp arvien tiecies nokļūt. Pilns apraksts  – šeit.

ALFREDS LĀNSINGS “IZTURĪBA”

Šī grāmata ir par Izturību – nevis vienkārši par spēju kaut ko paveikt līdz galam, bet par Izturību ar lielo burtu.  Par pārbaudījumu, kas atklāj, ka cilvēka fizisko un garīgo spēju izturība ir bezgalīga –  polārpētnieks Ernests Šekltons un viņa divdesmit septiņi vīri divdesmit mēnešu garumā cīnās ar jūru, viļņiem, ledu, vēju, badu, sāpēm, izmisumu un paši ar sevi kopumā veicot vairāk kā 2000 kilometru apstākļos, kur pat sīka kļūda var maksāt dzīvību un kur jāpaļaujas tikai uz sevi un komandas biedriem. Šekltons, demonstrējot izcilas vadoņa spējas, neticamā veidā nogādā visus savus vīrus dzīvus atpakaļ civilizācijā, tādējādi sagādādams vienu no lielākajiem pārsteidzošas izglābšanās gadījumiem polārās izpētes vēsturē. Pilns apraksts – šeit.

BILS BRAISONS “SKARBĀS TAKAS VILINĀJUMS”

Bils Braisons ar draugu Stīvenu Kacu dodas iekarot Apalaču kalnu taku, kas stiepjas gar Amerikas austrumu piekrasti. Ārkārtīgi uzjautrinošā manierē Braisons apraksta pirmsceļojuma iepirkšanos, kā arī abu ceļotāju mugursomu kravāšanas metodes un Bila ceļabiedra Stīvena izdarības, piemēram, vēloties atbrīvoties no smagumiem, aizmest prom daļu no mugursomas satura, un tas nekas, ka tās ir pašas nepieciešamākās lietas. Lai arī kopumā rakstīdams jautrā un vieglā manierē, Bils Braisons neuzbāzīgā veidā atklāj interesantu informāciju par pašu takas izveidi, par Apalaču kalnu rašanos, plašajiem mežiem un to apdraudējumiem, dzīvnieku valsti, vides problēmām un lāču uzbrukumiem. Pilns apraksts – šeit.

HAPE KERKELINGS “KĀDU LAIKU BŪŠU PROM: KĀ ES GĀJU PA JĒKABA CEĻU”

Vācu komiķis Hape Kerkelings iepazīstina ar savu svētceļojumu pa Santjago ceļu cauri Spānijai un daļai Francijas. Grāmata, kas liek domāt un pārdomāt. Citāts no grāmatas: “Svētais ceļš ir grūts un brīnišķīgs. Tas ir izaicinājums un ielūgums. Tas tevi piebeidz un iztukšo. Līdz galam. Un tas tevi rada no jauna. No pašiem pamatiem. Tas tev paņem pēdējos spēkus un atdod tos trīskārtīgi. Tev tas jānoiet vienam, citādi tas savus noslēpumus neatklāj. Cilvēkiem, kas nevar doties šajā ceļā, var teikt: Šis ceļš ir tikai viena no neskaitāmajām iespējām. Camino nav viens, tas ir tūkstoš ceļu, tomēr tas katram uzdod tikai vienu jautājumu: “Kas tu esi?” Pilns apraksts – šeit.

8 Comments

  1. Varu piekrist par “Ziemas deju” – ne tikai lielisks ieskats Aļaskā un slavenajā Itiroudas kamanu sacensībās, bet arī noteikti viena no jautrākajām grāmatām, kas ir lasīta. “Zaļās takas vilinājumam” bija tikai viens mīnuss – drusku par daudz detalizētas informācijas par ASV dabas aizsardzības birokrātijas līkločiem, citādi arī superīgs gabals. Filma gan līdz mums laikam neatnāks, bet nekas, gan jau atradīs, kur noskatīties.

    1. Vēl nesen skatījos, ka grāmatas autors Gerijs Polsens ir bijis ļoti ražīgs. jo sarakstījis ap 200 grāmatu. Par kamanu braukšanu ir arī citi darbi un es kā nākamo plānoju lasīt “Woodsong”. Vajadzētu būt tikpat labai kā Ziemas deja.

      1. Jā, es arī biju to izpētījusi, bet nav sanācis iepazīt pārējo viņa daiļradi. (Tik daudz grāmatu, tik maz laika!) Labprāt dzirdētu tavu atsauksmi par “Woodsong”.

    1. Varbūt Tu domā Džo Keina darbu “Amazone: no iztekas līdz jūrai”? Nav lasīta, bet spriežot pēc apraksta AGB izdevniecības mājaslapā, aizraujoši aprakstīts un piedzīvojumiem bagāts ceļojums.

      1. Jā, tieši tā. Lasīju jau pasen, bet palikusi atmiņā kā ļoti interesants un izglītojošs piedzīvojums. Ja pareizi atceros, ceļotāju grupa saskārās ar dažādām briesmām un stāstījums bija interesants arī no antropoloģijas viedokļa.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *