The Infernal Devices triloģijas pirmā grāmata: Cassandra Claire „Clockwork Angel”

infernal devices kasandra klēra clockwork angel

Iespējams, daudzi jau ir pazīstami ar The Mortal Instruments sēriju un savdabīgo dēmonu iznīcinātāju – Ēnu mednieku pasauli, ko radījusi Kasandra Klēra. Tiem, kam iepatikušies autores radītie varoņi un notikumi šajā sērijā, pēc tam kad izlasītas visas daļas, vērts pievērsties tās pašas autores citai sērijai The Infernal devices, kurā arī darbojas Ēnu mednieki (starp citu, vairāki no tiem ir priekšteči The Mortal Instruments Ēnu mednieku paaudzei), dēmoni un citas pārpasaulīgas radības, tikai atšķirībā no The Mortal Instruments, Infernal devices sērijā notikumi risinās Viktorijas laikmeta Anglijā, 19.gadsimtā. Sērijas pirmās grāmatas nosaukums ir Clockwork angel (ko varētu tulkot kā Uzvelkamais eņģelis).

Londona, 1878. gads. Bārene, sešpadsmit gadus vecā Tesa Greja dodas no Ņujorkas uz Londonu, lai satiktu ilgi neredzēto brāli. Nonākusi Londonā, viņa nokļūst iepriekš neparedzētā situācijā un visa viņas līdzšinējā ikdienišķā pasaule apgriežas kājām gaisā, kad viņa iepazīstas ar Ēnu medniekiem – apdāvinātiem cīnītājiem, kuru uzdevums ir atbrīvot pasauli no dēmoniem un uzturēt mieru starp visām rasēm, kas mājo viena otrai līdzās.  Pirmo reizi Tesa uzzina par vampīru, vilkaču, feju, burvju un citu neparastu radību esamību un viņa tiek ierauta notikumos, kādus nebija paredzējusi pat pārdrošākajos sapņos. Apmetusies Ēnu mednieku Institūtā Londonā, Tesa drīz vien iepazīstas ar Ēnu medniekiem, tostarp ar tumšmataino skaistuli Vilu Hīrondeilu, kura nešpetnais raksturs un ciniskās piezīmes nevienam neļauj pietuvoties viņa patiesajai būtībai, un Džeimsu Kārstairu, kura ēteriskais izskats un labsirdīgā daba slēpj nāvējošu noslēpumu.

Velnišķīgs izgudrojums, kas draud iznīcināt līdzšinējo kārtību, cīņa ar tumsas spēkiem, cilvēcīgas alkas pēc varas un ietekmes, nodevība un viltus, pirmās mīlestības vēsmas un draudzības sarežģījumi, cīņa ar pagātnes rēgiem un vēlme pēc cilvēcīgu attiecību siltuma – tas viss raksturo Clockwork angel.

Domāju, ka tiem, kurus aizrāva The Mortal Instruments sērija, noteikti patiks arī The Infernal Devices.  Visi autores radītie varoņi ir savā ziņā ļoti atšķirīgi, katrs ar savām rakstura īpatnībām, ar savu pagātni, bieži vien sāpīgu un noslēpumā tītu. Dialogi ir asprātīgi, varoņu likteņi un raksturi pietiekami saistoši un interesanti, lai rastos vēlme turpināt sekot līdzi stāsta virzībai un galveno tēlu gaitām.

Vienīgais, kas mani lasot mazliet kaitināja, ir Vila Hīrondeila izteiktā rakstura līdzība ar Džeiku Veilandu no The Mortal Instruments. Ja Mortal Instruments sērijā Džeiks šķita intereses vērts un asprātīgs tēls, kurš aiz sarkasma un tēlotas nevērības slēpj savas iekšējās sāpes un pagātnes dēmonus, tad šis pats skaidrojums, kas atkārtojas attiecībā uz Vilu Hīrondeilu, vairs īsti neizraisa ne līdzjūtību, ne sapratni, drīzāk aizkaitinājumu par tik acīm redzamu atkārtošanos.

Tesa kā romāna galvenā sieviešu kārtas varone šķiet nosvērtāka un savā ziņā daudz sievišķīgāka un pat simpātiskāka kā Klerija no The Mortal Instruments. Pirmā daļa atstāj daudz neatbildētu jautājumu, taču tas ir tikai loģiski, jo nepieciešams noturēt lasītāju interesi. Kas īstenībā ir Tesa un kā viņa ieguvusi savas spējas? Kādu savas pagātnes notikumu slēpj Vils? Vai Džeimsam pietiks drosmes atzīties savās jūtās? Un galvenais – kā apturēt to, kurš radījis savu velnišķīgo izgudrojumu, lai pakļautu Ēnu mednieku pasauli?

Daži citāti:

Love may be the most dangerous magic of all.

It is as great a thing to love as it is to be loved. Love is not something that can be wasted.

Will moved closer to her and placed a hand on her arm. It was rigid and cold beneath his fingers. “Well, she’s not responding to my advances,” he observed more brightly than he felt, “so she must be dead.” “Or she’s a woman of good taste and sense.” Jem knelt down and looked up into the woman’s face.

Clockwork angel seko divi turpinājumi   Clockwork prince un Clockwork princess (atsauksme blogā), pēdējā daļa iznākusi salīdzinoši nesen, 2013.gada pavasarī. Visām trim grāmatām ir brīnišķīgs vāku noformējums un lai gan pirmo daļu lasīju e-grāmatā, apsveru iespēju iegādāties visas trīs daļas drukātās grāmatas formā.

Pēc informācijas internetā, Zvaigzne ABC pagaidām neplāno izdot šo sēriju latviešu valodā. Tas gan nenozīmē, ka sēriju neizdos vispār, visticamāk, būs jāpagaida kāds laiciņš. Ja būs pastiprināta lasītāju interese, tad viss var mainīties.

infernal devices kasandra klēra clockwork angel

4 Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *