Tūrs Heijerdāls “Aku-Aku: Lieldienu salas noslēpums”

heijerdāls aku aku lieldienu sala

Tūrs Heijerdāls ir plaši pazīstams pētnieks, pasaules apceļotājs, rakstnieks un avantūrists, kas lielāko daļu sava izciliem sasniegumiem pilnā mūža pētījis Dienvidāfrikas, Dienvidamerikas un Okeānijas salu iedzimto migrācijas ceļus un dzīvesveidu senā pagātnē. Viņa jūras ekspedīciju sarakstā ir ceļojums ar balsas koka plostu “Kon–Tiki”  no Peru uz Tuamotu salām Polinēzijā, lai apliecinātu, ka Dienvidamerikas indiāņi spējuši pa ūdeni sasniegt Polinēziju, brauciens no Marokas uz Barbadosu ar niedru kuģi “Ra 2” un ekspedīcija ar meldru kuģi “Tigris” pa maršrutu Kurna (Irākā) — Indas grīva — Džibuti, lai  pierādītu, ka pa šiem maršrutiem varēja kuģot šumeri.

Grāmata  Aku-Aku: Lieldienu salas noslēpums  lasītāju aizved laikā, kad Heijerdāls pievērsās Lieldienu salas sen apraktajiem noslēpumiem (burtiskā nozīmē). Viņa devums šīs salas izpētē ir ievērojams. Heijerdāls ar savu komandu  ir veicis plaša mēroga izrakumus un viņiem izdevās aprakstīt salā atrastās akmenī izcirstās statujas, izvirzot teorijas par to izcelsmi, nozīmi un rašanās apstākļiem. Vienlaikus ar zinātniskajiem atklājumiem, lasītājs  iepazīst arī Tūra Heijerdāla cilvēcisko pusi – viņa mērķtiecību, sapņus, izvēles un domas.

Gribu citēt rindkopu no grāmatas, kas mani piesaistīja ar savu noskaņu:

 “Klusums. Pilnīgs klusums. Mašīnas apstādinātas. Ugunis izdzēstas. Pēkšņi zaigo viss zvaigžņoto debesu mirdzums, it kā atbrīvots no sārņiem, un dzirkstošā dzidrumā šūpojas šurp un turp, klusi mirgodams ap mastu smailēm.  Es dziļi atlaidos atpūtas krēslā un baudīju šo dabas harmoniju.  Bija tā, it kā sakari ar kontinentu būtu izgaisuši, apklususi mūžīgā nemiera straume no visām pasaules raidstacijām, palikusi vien pati esamība un kailā īstenība. Dzestrs gaiss, melna nakts un mirdzošas zvaigznes virs mastu galiem. Šķita, ka nemanot paasinājās redze un dvēsele kļuva tīra un skaidra. Še nevienu iespaidu nevajadzēja sijāt vai apslāpēt, te nebija lielpilsēta ar trokšņiem un žilbinošām reklāmām, savstarpējās sacensības un skaļās izpriecas, kas strauji un valdonīgi iespiežas ikvienā ejā, medīdamas jūtīgās cilvēku dvēseles. Šeit valdīja tāds klusums, ka pat laika ritums šķita izbeidzies, arī laiks stāvēja, stāvēja nekustīgi un gaidīja. “

Vienmēr esmu apbrīnojusi cilvēkus, kas seko savai sirdsbalsij un dara to, ko vēlas, lai cik grūti tas būtu. Grūtības cilvēka dzīves ceļā būs vienmēr, bet cīņa ar tām ir ko vērta vien tad, ja cīnies par savu sirdslietu.  Tūrs Heijerdāls bijis precējies 3 reizes (pēdējās laulības pieredzējis 82 gadu vecumā),ir piecu bērnu tēvs,  saņēmis “Oskaru” par “Kon-Tiki” ekspedīcijas dokumentālo filmu, veicis neskaitāmus pētījumus un ekspedīcijas, pierādot savas hipotēzes. Heijerdāls  nomira 2002.gadā, 87 gadu vecumā, atstājot savas dzīves nospiedumu mūžīgajā laika ritumā.

1 Comment

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *